Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dobrá retro ! Za svůj největší cestovatelský objev považuji, že - "Všude žije člověk"! Sice v Číně vypadá jinak, zase podobně v Rusku - Nicméně on je úplně stejný. Otec, matka,. děti - bolí jej zuby, břicho, starosti s dětmi, chce žít ! Vůbec nechce bojovat, taky k čemu ? ...

Teď ovšem jde o to, kdo a kam jej vede a co mu sděluje ! Komunisté obehnali kus parcely drátem = Tvá země zaslíbená ! Pokud ji opustíš - Zahyneš ! Občan Brych to zjistil. R.A. Dvorský nepůjde MAKAT !, do svého vydavatelství v zahraničí - BUDE BUDOVAT ! Inka Zemánková Slunečnice - Konečně šťastně VYJÍŽDÍ za volantem traktoru - Ovšem, do polí ! Dvorský zase dojel do basy, lapil jej pohraničník, který k čáře překvapivě stojí zády - nikoliv čelem ... !

Ty celní komedie byly ovšem totálně iracionální a nesmyslné ! a) Turista je oloupen nevýhodným kurzem + b) Zboží se mu zabaví + c) Fantastický prostor pro korupci orgánů ! Pokud existoval Tábor míru = RVHP, co je podvratného na tom, že český pracující - podporuje soudruha pracujícího v NDR, PLR, MLR ap. ? Naopak, on to podporuje ! Zažil to každý, opravdu neuvěřitelná stupidita šikany a strachu při legálním přejezdu hranic. Opravdu, k čemu to bylo dobré ? ... :-)

2 0
možnosti

Když si člověk uvědomí, že před válkou Baťa vyvážel boty do celého světa a potom takové ponížení. Pašovat boty z NDR, podplácet celníky. To jsme to dopracovali.

5 0
možnosti

Mě tyhle články nebaví, tedy ty vzpomínky by bavily, kdyby jako tehdy, tak zase teď trochu jinak nebyly poplatné době, tentokrát této době.

My jsme nikde známé neměli, v Praze jsme bydleli a já někdy žasnu nad tím jak jsme mohli přežít když tedy nic nebylo a ta mantra o pomerančích, že byly jen ty kubánské a jiné ne uz mě ani nerozcili...

Pravda, jelikož bylo plánované hospodářství tak se vždycky něco našlo co nebylo.

A nevím jak za války, ale možná by byli lidi rádi kdyby měli ty kubánské pomeranče. Zdědila jsem po matce recept na bonbóny pro její válečnou dceru a na fotkach z jedněch válečných vánoc je prý v salonkach zabalený cukr.

Moje děti tedy na vánoce jiné než kubánské pomeranče měly a dokonce i banány, pravda, byla na ně fronta a asi je všude v krámě neměly...

Možná Na Pankráci to bylo jiné než na Letné...

Nesnažím se obhajovat to zřízení, to tedy ne, ale jelikož jsem v té době žila tak mám asi úplně jiné vzpomínky než někteří moji vrstevníci....

No, dnes pro mě článek ne.

0 0
možnosti

Paní Dubcová, možná, že netušíte, že Praha byla výkladní skříní socialistického Československa, takže nabídka obchodů v centru se nedala srovnat s tím, co bylo k mání v okresním městě vzdáleného od metropole 80 kilometrů. Nákupní výlety do Prahy byly pro nás téměř nezbytností. I pomeranče a banány jsme vozili z Prahy, protože u nás až na výjimky byly jen kubánské.

Také s mákem má autor pravdu, dobře si to pamatuji, protože k naší rodinné tradici patří slané vánoční preclíčky, které se mákem sypou. Jednou mě zachránila suchá kytka, v níž jsme měli makovice; do nich jsem navrtala otvor a mák z nich vysypala a použila na preclíky:-)

Do NDR se zase jezdilo pro kočárky, botičky a oblečení na děti a boty zn. Salamandr.

4 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
2 1
možnosti
Foto

Zaměstnanci všelijaké veřejné dopravy patřili do trochu lepší kategorie, než třeba dělníci ve fabrice. Neb se s nimi jaksi počítalo při obraně socialismu. Modrá armáda. To platilo i pro zaměstnance energetiky - strategická záležitost, kde nepřítel lidu neměl co dělat.

1 0
možnosti
Foto

R^ Hezké.

Ale že by mák nebyl k sehnání? To nevím, protože my jsme mívali z vlastní sklizně. Řekla bych, že v obchodech normálně býval, v modrém pytlíku. Jsme prý maková velmoc, přitom se dnes prodává šíleně draho. Rozhodla jsem se, že se k jeho pěstování vrátím.

0 0
možnosti
Foto

Paní Jarmilo, mák alespoň v Praze fakt nebyl. Bylo toho ještě daleko víc a pokud jste neměla nějakého známého prodavače, ať už v masně nebo v zelenině, tak jste ostrouhala.

1 0
možnosti

J19i95r81i 47V17r18a77b27e76c

29. 11. 2020 7:54

Jak pisete i v bolsevickem RVHP byli Nemci (vychodni) na nejveci hospodarske urovni . Byl to zrejme raj pro satelity Ruska . EU

2 1
možnosti

Obzvlášť jejich automobily byly na špici:-).

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS